Nezaposlenost glavni problem

Bez autora
Aug 12 2013

Nezaposlenost i loš obrazovni sistem ključni su problemi sa kojima se mladi danas suočavaju u našoj zemlji. Oni se osećaju nemoćno da bilo šta promene, jer nisu uključeni u donošenje odluka na lokalnom, niti na nacionalnom nivou, rečeno je juče na konferenciji za novinare, koju je Krovna organizacija mladih Srbije organizovala povodom 12. avgusta. Predstavnici te organizacije su istakli da briga o mladima nije prioritet vlade i da glavni razlog za to nije nedostatak novca, „jer ako ima para za pomoć osuđenima za ratne zločine, onda ima i za mlade“. Oni su ukazali da se za iduću godinu najavljuje donošenje nove strategije za mlade, a da pritom nije analizirano šta je ispunjeno u prethodnih pet godina iz postojeće strategije i akcionih planova.

Nezaposlenost glavni problemNezaposlenost i loš obrazovni sistem ključni su problemi sa kojima se mladi danas suočavaju u našoj zemlji.

Oni se osećaju nemoćno da bilo šta promene, jer nisu uključeni u donošenje odluka na lokalnom, niti na nacionalnom nivou, rečeno je juče na konferenciji za novinare, koju je Krovna organizacija mladih Srbije organizovala povodom 12. avgusta - Međunarodnog dana mladih.

Predstavnici te organizacije su istakli da briga o mladima nije prioritet vlade i da glavni razlog za to nije nedostatak novca, „jer ako ima para za pomoć osuđenima za ratne zločine, onda ima i za mlade“. Oni su ukazali da se za iduću godinu najavljuje donošenje nove strategije za mlade, a da pritom nije analizirano šta je ispunjeno u prethodnih pet godina iz postojeće strategije i akcionih planova.

Duško Krstić, koordinator Kancelarije za mlade iz Obrenovca, rekao je da su napravljeni Strategija za mlade i akcioni plan za njenu primenu, ali se od 2007. godine nije odmaklo u promenama.

- Ne znamo koje lokalne organizacije treba da se bave mladima, nije definisano šta su interesi mladih, kako su umrežene omladinske organizacije... Mladi ne prepoznaju savetovališta za mlade pri domovima zdravlja kao resurs, niti usluge iz oblasti socijalne zaštite koje nude centri za socijalni rad, ne prepoznaju usluge koje nude odeljenja Nacionalne službe za zapošljavanje - rekao je Krstić, uz opasku da se briga o mladima na lokalu „svodi na nivo aktivnosti kićenja jelki i odlaska na koncerte estradnih umetnika“.

Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava kazao je da je Ministarstvo omladine i sporta javnim pozivom za prijavljivanje mladih u Nacionalni savet za mlade praktično obesmislilo to telo, jer je propisane kriterijume mogao da ispuni mali broj osoba. On je podsetio da je prvi konkurs nakon primedbi Inicijative mladih za ljudska prava poništen, ali da je i drugi poziv takođe sporan.

- Ministarstvo omladine i sporta aktivno radi na tome da mladi ne budu uključeni u Savet za mlade, što je suprotno svim načelima Zakona o mladima. Na nama je da vršimo pritisak da formiranje tog tela bude što transparentnije, jer je to preduslov za njegov kvalitetan rad - rekao je Đurić.

Povodom Međunarodnog dana mladih, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da je najvažniji zadatak Vlade da mladima obezbedi kvalitetno obrazovanje i radna mesta.

Centar za prava deteta pokrenuo je projekat „Prevencija i zaštita dece od nasilja u sportu - Poentiraj u sportskom duhu“, koji bi trebalo da doprinese unapređenju sistema prevencije i zaštite mladih sportista od nasilja u sportskom okruženju.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana mladih, Centar za prava deteta je poručio da „nasilje u sportu nije samo huliganstvo koje se viđa na tribinama, već svako fizičko ili emocionalno povređivanje i oštećenje drugih učesnika koje je izvan pravila sporta.

Pokretanje ovog projekata je motivisano rezultatima istraživanja iz 2011, prema kojem je većina ispitanih sportista uzrasta od 13 do 17 godina saopštila da je u protekloj sezoni doživela neki oblik nasilja od svojih saigrača, a 63 odsto da je doživelo bar jedan oblik nasilja od trenera.

„Najčešće je to bilo kažnjavanje dodatnim vežbanjem (50,5 odsto) i neki oblik verbalnog nasilja - vikanje, psovanje i zastrašivanje (27 odsto). Pokazalo se da sportisti koji su češće bili žrtve nasilja i sami neretko bili nasilni“, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik